dinsdag 10 maart 2015

Gezocht: negen paar billetjes

In 2013 was er een flinke geboortegolf om mij heen gaande. En 2015 lijkt het jaar te worden van de broertjes en zusjes, want er zijn al weer twee baby's onderweg!

Het leek me zo leuk om voor de oudste kinderen iets te maken, nu alle aandacht straks op de nieuwe baby's gericht is. En aangezien ik wel lol heb in het maken van speelgoed, besloot ik om achter de naaimachine te kruipen!


Negen speelgoedluiertjes rolden er onder mijn naaimachine uit. Prachtig speelgoed om samen met mama te oefenen met luiers verschonen. Zelf spelen met poppen en knuffels kan natuurlijk ook, want er zit lekker royaal klittenband opgestikt zodat kleine kinderhanden de luiers ook makkelijk dicht kunnen krijgen. 


Het patroon is simpel te knippen uit een A4'tje. Eigenlijk is het niets anders dan een dikke 'P' en een dikke 'q' uit het A4'tje knippen zodat je een vorm overhoudt die ongeveer hier op lijkt: 


Als je wilt kun je dit papieren luiertje om de pop vouwen om te testen of de maat klopt. 
Daarna drie keer het patroon knippen: Eén keer uit een mooi bedrukt katoentje voor de buitenkant, één keer uit een witte stof voor de voering en één keer uit fiberfill. 

Voor de voering van de luiers gebruikte ik trouwens oude witte t-shirts. Er gaan vier luiers uit een shirt en die stof is perfect om in dit project te recyclen. 

Dan de laagjes opstapelen. Mijn ervaring is dat dit de beste volgorde is: onderop de fiberfill, dan de bedrukte katoen en als laatste de witte voering. 
Tja, maak ik negen luiers, nóg vergeet ik foto's te maken tijdens het maken! 


Drie stukken klittenband gaan er op de luier, een stuk van ongeveer 16 cm en twee stukken van elk 4 cm. Die maten hangen natuurlijk af van de maat luier die je gekozen hebt. 
Van de klittenband knipte ik alle hoekjes rond, dat voelt en kijkt wat vriendelijker.
Het lange stuk klittenband gaat aan de buitenkant op de korte kant van de luier. 


De twee korte stukken klittenband gaan aan de twee smalle, langere uiteinden. De 'plakkant' van het klittenband zit dus aan de binnenkant.


Vastgestikt ziet dat er zo uit:


Dat de luier rimpelt in het midden heb ik expres gedaan. Ik had dat kunnen voorkomen door knipjes te maken in de ronding voordat ik alles keerde, maar ik vond het juist leuk om de rimpels er in te laten. Geeft iets meer het effect van een luier.


Ondertussen zijn er al twee luiertjes vergeven aan aanstaande grote zussen (ook ideaal om met de post te versturen!), ééntje voor Joris om mee te spelen en vier gingen er richting een peuterspeelzaal.
Benieuwd waar ik de laatste twee naartoe kan brengen/sturen!

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...